“Het ware spirituele pad is niet een pad dat ergens naartoe leidt. Het laat je stilstaan bij wie je bent.

Nin Sheng
Visie
Nieuws & Agenda
Nieuwe tarieven per 1 maart 2022
Gezien de aanzienijke stiging van kosten de afgelopen jaren zien wij ons genoodzaakt onze prijzen aan te passen. Per 1 maart lees verder >>
Laatste artikel
Neurogene werking van de “Peter Hess”-klankmassage
 door Dr. Kerstin Gommel, arts (Vertaling van het artikel “Neuronale Wirkung der Peter Hess-Klangmassage” in het tijdschrift Klang-Massage Therapie Nr. 7/2010, lees verder >>

Holisme

Holisme is een term die tegenwoordig helemaal ingeburgerd is, zeker in de wereld van de alternatieve geneeskunde. Waar het in de kern om gaat bij een holistische visie, is dat de mens bestaat uit het geheel van lichaam, ziel en geest. Dit onlosmakelijk geheel moet tevens gezien worden in de context waarin de mens leeft (gezin, kerk, school, etc. maar ook milieu, politieke klimaat. Vaak zijn we vervreemd van onszelf, van ons lichaam. Er zijn delen in lichaam, of geest geïsoleerd. Die geisoleerde gebieden vormen meestal de blokkade op ons gehele systeem.  

Dit betekent voor de behandeling dat de mens als geheel behandeld wordt en niet alleen zijn klacht of symptoom. De behandeling wordt afgestemd op de draagkracht van de individuele persoon op dat moment en er wordt gewerkt naar het vergroten van het persoonlijke reactievermogen. Als de energie kan stromen, bewegen komt er ook beweging en leven in ons eigen afweersysteem. Het afweersysteem van ons lichaam staat ook voor de grens tussen ons en de ander. tussen ons en de wereld waarin we leven en bestaan, Waar houdt ik op, waar begint de ander? Hoe verbind ik mij met de ander?

Wie ben ik?                      Bij wie of wat hoor ik?                      Waar kom ik vandaan?                                  Waar ga ik naar toe?